Lenovo Bios Tuşu – Boot Tuşu Hangisi
  1. Anasayfa
  2. BİLGİSAYAR

Lenovo Bios Tuşu – Boot Tuşu Hangisi

0

Lenovo BIOS, yani temel giriş/çıkış sistemi, belirli bir tuş kombinasyonu kullanılarak başlatılabilir. Lenovo her zaman kullanıcılarına ilgili aygıt için BIOS anahtarlarının bir listesini sağlar. Makalemizin devamında lenovo bios tuşu ve lenovo boot tuşu ile alakalı her türlü detayı sizlere aktaracağız.

Lenovo BIOS’u Başlatmak İçin Bu Tuş Kombinasyonlarını Kullanın

Lenovo PC’nizin BIOS veya UEFI’sine girmek istiyorsanız, emrinizde size yardımcı olabilecek çeşitli anahtarlar vardır. Bununla birlikte, Windows ayarları aracılığıyla da ulaşabilirsiniz.

  • BIOS’a girmek için “F1” veya “F2” tuşunu basılı tutun.
  • Ancak bazı durumlarda “Ctrl + Alt + F11” veya “Ctrl + Alt + F3” kombinasyonları gerekebilir.
  • Son seçenek, Lenovo ürününüzde BIOS’u başlatabilmeniz için “Ctrl + Alt + Ins” tuş kombinasyonudur.
  • Alternatif olarak, Windows 10’da ayarları açın ve “Güncelleme ve Güvenlik” öğesini seçin.
  • Sol taraftaki “Kurtarma “ya ve ardından sağ taraftaki “Şimdi yeniden başlat “a tıklayın.
  • Seçenekler menüsünde “Sorun Giderme” ve ardından “Gelişmiş seçenekler” üzerine tıklayın.
  • Son olarak, “UEFI ürün yazılımı ayarları” öğesini seçin ve ardından “Yeniden Başlat “a tıklayın. Lenovo bios açma işlemi için en kestirme yollar bu yollardır.

Lenovo BIOS’unu “Novo” Düğmesi İle Çağırma

Yukarıda belirtilen yöntemler yerine, birçok Lenovo dizüstü bilgisayarı “Novo düğmesi” aracılığıyla BIOS kurulumuna da sokabilirsiniz. Bu küçük düğme genellikle cihazın yan tarafında bulunur ve yalnızca ince veya sivri uçlu bir nesneyle bastırılabilir. Bu düğmeye basıldığında bilgisayar yeniden başlayacaktır. Ardından menüden “BIOS Kurulumu” seçeneğini seçin.

İşletim Sisteminin Ek Onarımı

Bilgisayarınızın kurtarma bölümünü de çağırmak istiyorsanız, “F11” tuşunu basılı tutun. Kurtarma Bölümü yardımıyla işletim sistemi onarılabilir veya yeniden yüklenebilir. Bölüm, yanlışlıkla zarar görmemesi için dosya yöneticisinde görünmez.

BIOS Nedir?

BIOS, bilgisayar tarihinin ilkel bir öğesidir. Bu terim ilk olarak 1970’lerde Gary Kildall tarafından geliştirilen bir işletim sistemi olan CP/M’de (Control Program for Microcomputers) kullanılmıştır. BIOS bugün hala bilgisayarlarda kullanılmaktadır. Bununla birlikte, birkaç yıl önce piyasaya bir halef teknoloji sunuldu ve giderek yaygınlaşıyor.

BIOS: Onlarca Yıllık Bir Terimin Açıklaması

BIOS ne anlama geliyor? Bu terim “Temel Giriş/Çıkış Sistemi “nin kısaltmasıdır. Bunun arkasında, bilgisayarın anakartında geçici olmayan bir bellekte bulunan ürün yazılımı vardır. Normal ana belleğin aksine, BIOS’un yüklü olduğu ROM bileşeni bilgisayar kapatıldıktan sonra silinmez ve bu nedenle başlangıçta doğrudan kullanılabilir. Kullanıcı bir x64/x86 mimarili bilgisayarı açar açmaz BIOS otomatik olarak başlatılır. İşletim sistemlerinin aksine, yüklenmesi gerekmez, çünkü her durumda bilgisayarın donanımında zaten mevcuttur.

İlginç Bilgi

Bazı yerlerde BIOS teriminin Yunanca’da “hayat” anlamına gelen bios kelimesiyle ilgili bir kelime oyunu olabileceği iması da vardır. Çünkü BIOS, bilgisayarın işletim sistemini hayata geçiren yazılımdır.

BIOS’un Temel Görevleri

BIOS bir bilgisayarın temel işlevlerini sağlar ve bilgisayarın her başlatılmasından sonra bellek, CPU ve diğer donanım bileşenleri gibi en önemli parçaların işlevsel olup olmadığını kontrol eder. Bu teste Güç Açıkken Kendi Kendine Test (POST) adı verilir.

Not

BIOS POST sırasında bir hata tespit ederse, sistem hoparlörlerinden bir veya daha fazla BIOS bip sesi gönderir. Bu ayrı bip sesleri, kullanıcıya sorunun tam olarak nerede olduğunu göstermeyi amaçlamaktadır. Kod, BIOS üreticisine bağlı olarak farklılık gösterir. Örneğin IBM BIOS’unda bir kısa ve iki uzun bip sesi grafik kartı sorununa işaret eder.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir