Fotoğraf Kalitesi Arttırma Nasıl Yapılır ? 2024
  1. Anasayfa
  2. TEKNOLOJİ

Fotoğraf Kalitesi Arttırma Nasıl Yapılır ? 2024

0

Dijital fotoğraf makinesiyle çekilen fotoğraflar her zaman ikna edici değildir: bazen donuk, renkleri atmış veya ufuk çizgisi eğri görünür. Bu önemli değil, çünkü bilgisayarınızda veya cep telefonunuzda görüntü kalitesini kolayca ve sadece birkaç adımda iyileştirebilirsiniz. Ücretsiz bir program genellikle ihtiyacınız olan tek şeydir. Bu yüzden fotoğraflarınızdan en iyi şekilde yararlanın! Bilgisayarda hızlı görüntü düzeltmeleri için en önemli dört temel ipucunu listeliyoruz. Fotoğraf kalitesi arttırma nasıl yapılır?

1. Gereksiz Kenarlıkları Kesin

Resmin kenarındaki gereksiz bölgeleri kesin – bu, ana konunuzun daha büyük ve daha çarpıcı görünmesini sağlayacaktır. Portreler, çiçekler ve diğer birçok motif, resmin ilginç olmayan kısımlarını keserseniz daha iyi ortaya çıkar. Bunu cep telefonunuzdaki tüm görüntü programlarında ve uygulamalarında kırpma aracıyla kolayca yapabilirsiniz. Resim kalitesi yükseltme anlamında temel adımlardan bir tanesidir.

Kırpma sırasında belirli en boy oranları oluşturma seçeneğiniz de vardır: Örneğin, kırpma aracı ayarlarında 3:2 oranını belirtin veya orijinal en boy oranını koruyun.

Bilmenizde fayda var: Görüntü işlemenin hemen başında kenarı kesin, ancak o zaman diğer adımları uygulayın. Bu şekilde, otomatik kontrast ve histogram yalnızca görüntünün önemli kısmı ile çalışır. Bu durumda fazla sınır dikkate bile alınmaz.

2. Otomatik Kontrast Kontrolü İle Görüntü Kalitesini Artırın

Birçok resim başlangıçta biraz düşük kontrastlı görünür. Kontrast kontrollerini uzun süre denemeden önce, otomatik kontrast düzeltmesini test edin. Kontrast otomatiği hemen hemen her görüntü programında, hatta bazen birkaç varyantta mevcuttur: Komuta bağlı olarak, yalnızca kontrastı iyileştirirsiniz veya kontrastı ve renk tonunu aynı anda değiştirirsiniz.

Bazen otomatik kontrast düzeltmesi çok güçlü olabilir, bu durumda komutu iptal etmeniz yeterlidir. Ancak her durumda, otomatik işlev bir resmin hala ne kadar geliştirilebileceğini gösteriyor. Resim kalitesi arttırma yapmak istiyorsanız kontrast özelliğinin nasıl kullanılacağını bilmelisiniz.

3. Histogram Kontrol Paneline Faydalı Bakış

Resimde aslında yanlış olan ne? Gölgeler veya vurgularda eksiklik var mı? Görüntü kalitenizi artırmak istiyorsanız, bu soru çok önemlidir. Çoğu görüntü programında bulabileceğiniz histogram kontrol panelinde yanıtlanır. Fotoğraf çözünürlük arttırma programsız şekilde sadece histogram ile bile çözülebilir.

Bu ipucu için ekran görüntümüzde solda histogram ile orijinal fotoğrafı görebilirsiniz.

  • Histogramın solunda hiçbir sapma yok, bu nedenle resimde çok koyu pikseller eksiktir.
  • Histogramın sağ tarafında da pek bir şey yok, yani çok parlak pikseller eksik – sonuç olarak, bu fotoğraf düz ve düşük kontrastlı görünmelidir.

Bu özelliklere sahip bir fotoğraf otomatik olarak düzeltilebilir. Yukarıdaki resimde sağdaki otomatik sonuçlarda histogramın artık daha da genişlediğini görebilirsiniz. Histogramdaki ince boşluklar kontrast düzeltmesi için tipiktir ve genellikle rahatsız edici değildir.

4. Manuel Kontrast Düzeltme İle Görüntüleri İyileştirin

Kontrastları otomatik olarak değil de kendiniz manuel olarak mı kontrol etmek istiyorsunuz? Kullanışlı kontrast kaydırıcısı, histogram kontrol panelinden bildiğiniz gibi bir histogram görüntüler (yukarıya bakın). Fonksiyonun her programda farklı bir adı vardır.

Örnek olarak Gimp programında düşük kontrastlı bir görüntüyü düzenleyelim:

  • Renkleri, değerleri seçin.
  • Resimde çok az düşük ton mu var? Histogramın altında en soldaki siyah üçgeni içeri doğru sürükleyin – fotoğrafınız daha koyu ve daha kontrastlı görünecektir.
  • Çok yüksek parlaklık değerleri de kayıp mı? Histogramın sağ altındaki beyaz üçgeni içeri doğru sürükleyin – anlık görüntü aydınlanacak ve daha kontrastlı görünecektir.
  • Genel parlaklıktan hala memnun değil misiniz? Histogramın altındaki orta gri kaydırıcıyla denemeler yapın.

Bu diyalog penceresindeki histogram siz Tamam’ı tıklatana kadar değişmez.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir